Paydaşı Olduğumuz Tuzla Belediyesi Açık Veri Portalı Açıldı!

Paydaşları arasında olduğumuz “Tuzla Belediyesi Açık Veri Portalı Projesi” (veri.tuzla.bel.tr) bugün yapılan tanıtım toplantısıyla erişime açıldı.

Tanıtım ve çalıştay etkinliği bugün (18 Ekim Salı) saat 09.30 itibarıyla Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde gerçekleştirildi ve proje sunumu AVTED Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Eren tarafından yapıldı.

Başkanımızın portal hakkında ve açık verinin önemi hakkında yaptığı proje sunumunun ardından AWS Türkiye Kamu Sektrü Müdürü Berrin Mumcu Özselçuk, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Sadi Yazıcı, İSTKA Genel Sekreteri Dr. Erkam Tüzgen ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç konuşmalarını yaparak projenin ve açık verinin önemini dile getirdi.

Tuzla Açık Veri Portalı şu anda 70 veri seti, 21 organizasyon, 10 kategori  ve 242 etiket ile tüm vatandaşların erişimine açılmış durumda.

“Veri, Paylaştıkça Çoğalır” sloganıyla hayata geçirilen Tuzla Açık Veri Portalı, Türkiye’nin uluslararası standartlara uygun ilk ilçe belediyesi açık veri portalı olma özelliğini taşıyor.

 

Tanıtım toplantısının yayınını şu bağlantıdan izleyebilirsiniz. Röportaj videomuzu aşağıda bulabilirsiniz.

T.C. Tuzla Belediyesi’nin üstlendiği projenin üç ana amacı şu şekilde açıklanmıştı.

  1. Bilgi çağının hammaddesi olan veriyi vatandaşların ortak aklının katılımına açarak, toplumsal faydaya ve katma değere dönüştürmek öncelikli motivasyonumuzdur. Akademik araştırma yapan eğitimcilerimizden girişimcilere, özel sektörden sivil toplum örgütlerine kadar her alandan insanımızın veriye ulaşmasını aşağıdaki hedefler için yol gösterici olacaktır.
    • Yerel yönetimler politika ve hizmetlerine yönelik hem iyileştirme ve geliştirme hem de performans ve denetim ölçümlerinin yapılmasının yanında T.C. Tuzla Belediyesi hizmetleri için geri bildirim mekanizmalarının daha güçlenmesine yardımcı olacaktır.
    • Açık verinin hesap verilebilirlik ve şeffaflık sağlaması nedeniyle güven odaklı yönetim anlayışını güçlendirecek, yalan haber, dezenformasyon, sahte bilginin önüne geçecektir.
    • T.C. Tuzla Belediyesi’nin veri merkezli yönetim anlayışının güçlenmesi ile maliyetlerden tasarruf edilebilecek, farklı verileri anlama ve ekonomik riskleri toplu bir şekilde görme imkânı sunacak ve hem farklı kurumlardan sürekli veri toplama hem de veriye ilişkin idare maliyetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.T.C. Tuzla Belediyesi özelinde hem girişimcilik hem de akademi dünyasının ihtiyacı olan teknik altyapı ve hammadde çalışmaları için veri kaynaklarını çoğaltmak mümkün olacak ve şehrimize hem ekonomik hem de bilimsel katkısı olacaktır.
    • Hâlihazırda kullanılmış olan veya kullanılan verilerin açık veri haline getirilmesi sonucunda açık veri sadece onu üreten ve toplayanlar ile sınırlı kalmayacak, farklı paydaşlar tarafından yenilikçi çözümlerin üretilmesinin önü açacak ve açık inovasyon kültürünü besleyecektir.
  2. T.C. Tuzla Belediyesi’nin akıllı şehirler ile ilgili hizmet ve uygulamalarının zemini oluşturan kentsel bilgi veri tabanının oluşturulmasını ve sürekli güncel tutulmasını sağlayacaktır.
  3. Ülkemizin dijital dönüşüm yolculuğuna katkı vermek ve öncü olmak, diğer kamu kurumlarımıza destek vermek mümkün olacaktır.
Paylaşın