NY City’den Restoran Temizliği Üzerine Açık Veri Projesi

New York City Open Data web sitesinin 2014 yılından beri günlük olarak restoranlarının temizlik verilerini halka açık şekilde paylaştığını biliyor muydunuz?

2015 yılında kamuoyu ile paylaşılmaya başlanılan restoranların verileri NYC nin Open Data sayfasında yer sağlık kategorileri başlığı altında yer alıyor. Sağlık ve Ruh Sağlığı Bölümü’nün New York’daki restoranları denetlemeledikten sonra elde ettikleri sonuçları bu açık erişim platformunda paylaşmaktadır. Veri setinde yer alan restoranlar, en son denetlemesi üzerinden 3 yıl geçmemiş ve aktif durumda olanlar. Bu denetlemelere restoranların aldıkları ihlal ve ihlal kayıtları eklenmiş.

Restoranların aldıkları ihlaller birden fazla olduğu zaman ilgili başlığın altında tekrar değerlendiriliyor ve güncelleniyor. Bu veri setleri aynı zamanda birden fazla idarenin yani bakanlığın verilerinden çekilerek oluşturulduğu için bazı alanlarda hatalar söz konusu olabilir. Veri setinde her bir restoranın kendine ait tanımlayıcı bir numarası yer alıyor.

Site içerisinde sağlık ana başlığı altında oluşturulmuş olan bu veri setlerini incelemek mümkün. Veri setleri hakkında sitenin ilk sayfasında detaylı bilgiler yer alıyor. Sonuçlar ve üst veriler site içerisinde otomatik günlük güncelleniyor.


Veri setleri, söz konusu denetimlerin en son güncelleme tarihine, güncelleme durumuna, görüntülenme ve indirme sayısına, oluşturulma tarihine, açıklanma tarihine, ekler kısmına (detaylı anlatım), kim tarafından oluşturulduğuna, hangi tanımlayıcı alt başlıkları içeceğine yer veriliyor. Böylece açık ve anlaşılır bir görüntü sunuluyor.

Restoranlar hakkında detaylı bilgilere ulaşmak konusuna gelecek olursak veri setlerinin neleri içerdiği ve kaç restoran yer aldığı bilgisine de erişebiliyorsunuz.

Veri setinde 384 bin satır ve 26 sütun bulunuyor. Her satır bir restoranı temsil ederken her  sütun o restoranın tanımlayıcı bilgilerini içeriyor (restoranın tanımlama numarası, restoranın adı, ilçesi, sokak numarası, bina numarası, posta kodu, telefon numarası gibi).

Bu 26 sütunun bazı başlıkları şu şekilde:

  1. CAMIS (tanımlayıcı numara)
  2. DBA (restoran adı)
  3. BORO (ilçesi)
  4. Building (bina numarası)
  5. Street (sokak adı)
  6. Zipcode (posta kodu)
  7. Phone (telefon numarası),
  8. Cuisine description (mutfak)
  9. Inspection date (denetim tarihi)
  10. Action (denetimle ilgili eylemler; denetim sırasında ihlal olup olmadığı, ihal durumu karşısında restoranın kapatılma/açılma durumu)
  11. Violation code (ihlal kodu)
  12. Violation description (ihlal açıklaması)
  13. Critical flag (Kritik ihlal göstergesi; kritik, kritik değil, uygulanamaz)
  14. Score (denetim puanı)
  15. Grade (denetim derecesi; N:Henüz Derecelendirilmedi, A Derece, B Derece, C Derece, Z Derece Beklemede, P Derece Beklemede)
  16. Grade date (puanın verildiği tarih)
  17. Record date (veri seti için oluşturulan tarih)
  18. Inspection type (denetleme türü)
  19. Latitude (serbestlik)
  20. Longitude(boylam)
  21. Community board(kurul)
  22. Council district (temsilci bölgesi)
  23. Census tract (nüfus sayım)

Bu başlıklardan da anlaşılacağı üzere denetlemeler ve restoranlar hakkında detaylı bilgilere yer veriliyor. Alınan kararların sebepleri de açıklanıyor. Örneğin bir restoranın kritik ihlal alması gıda zehirlenmelerine en çok sebep olmasından, ihlal başlıkları arasında kirli bez ile yapılan temizlikler, sıcak soğuk termos derecelerinin uygunsuzluğu, canlı hayvanlar, deponun gerekli ısıda olmaması gibi çok fazla başlıklar bulunuyor.

Bu paylaşımlar bize ne gibi fayda sağlar? diye düşünecek olursak; gideceğimiz restoranın temizliği hakkında önceden bilgi sahibi olmamızı, Sağlık Bakanlığı denemelerindeki durumlarını, aktiflik durumunu, ihlal durumunu gibi bilgileri öğrenmemizi ve nihayetinde daha hijyenik bir ortamda güvenle yemek yememizin anahtarı olacaktır. Ayrıca bu halka açık veri paylaşımı sayesinde restoranların temizlik konusunda daha titiz bir tutum sergileeceklerini söyleyebiliriz.

Söz konusu veri setinin tamamına şuradaki sayfa üzerinden erişebilir, görselleştirebilir veya verilerin çıktısını alabilirsiniz.

Açıklama: Bu içerik açık veri gönüllüsü Hayrun Nisa ÇETİN tarafından kaleme alınmıştır.

Paylaşın